Ett riktigt hundgöra...

Det har varit en "hård" vecka för Roddis. Helgens äventyr gjorde honom trött och loj, men det var bara att hugga i på måndagen och åka till skogen för att söka och viltspåra. Vi introducerade sökrulle, något vi får jobba vidare på då Roddans föremålsintresse är ganska svalt.... Viltspårandet tar sig och klöven blir allt mer intressant!

Sedan blev det onsdag och Roddan fick gå till jobbet med matte. Skolan hon jobbar på hade under två dagar "Våryra" vilket innebär att alla program, lärare, elever och kurser visar varandra vad man kan och vad man presterat under året. Alltifrån teater, dans, modevisningar, tårtor, keramik och utställningar till föreläsningar, massage och rullstolsträning.

En av biologilärarna hade en etologiförmiddag med "Hundens beteende i teori och praktik". Gissa vem som fick vara hunden? Jo, Roddan såklart! Först fick Roddan ligga och softa i en biologisal och vara ett bra rasexemplar när läraren gick igenom hela hunddjurets historia.

Sedan fick han gå igenom lydnadsklass ett med en SBK-instruktör som jobbar på skolan. Vi fick tävla i Lk1 mot en riktig tävlingshund... och Roddan klarade alla moment (vi uteslöt hinderhoppet). Vi fick såklart inte fullpott eller vann, men vi fixade det och fick höga charmpoäng. Helhetsbedömningen gav bra resultat och vi är bra på att samarbeta även om momenten inte är så finslipade i detaljerna... Roddan avslutade allt med att hoppa ned i dammen bakom skolan till alla elevers stora förtjusning.

image826
Roddan gör sin matte lycklig!

image825
Vi softar lite och lyssnar till lydnadsinstruktören.

Tack kockarna på Hotell- och restaurangprogrammet som delade med sig av några prinskorvar som vi kunde ha som belöning...


Majmönstring

Roddan och hans matte har varit på Majmönstringen vid Nääs slott i Lerum utanför Göteborg. Matte har fått något hon alltid velat ha, ett exteriört omdöme på Roddis Poddis. och givetvis återigen fått bekräftat att hon har världens bästa hund!

Sent på lördagseftermiddagen satte sig matte och O i bilen med hundarna och styrde kosan de 40 milen emot Alafors och VQ Headquarter. Vi välkomnades av fika och chips framför ESC som vi inte engagerade oss nämnvärt i. Istället pratade vi järnet, klippte utställningslappar och häftade program. Äntligen fick vi träffa VQ's egen pressekreterare Patricia och hennes Moa och Sancy!

Huset var helt fullt med hundar, en sisådär 8 Ridgebackar. En del höll sig stilla medan andra rejsade sig nästintill medvetslösa... Vi knoppade in när klockan närmade sig två, givetvis i folkisbussen på uppfarten på Ledetvägen. Jag sov gott med min varma kanelbullsihoprullade prins under täcket.

image801
En samling galna RR:s på VQ Headquarters nya fina altan.

Söndag morgon bjöd på strålande väder och efter en snabb biltur längs mindre vägar i Västra Götaland anlände vi Nääs en kvart innan utställningen skulle börja. Mattes puls var uppe i 180 och magen värkte av nervositet. Något som visade sig helt obefogat då Roddan uppförde sig galant hela dagen trots alla främmande hundar och alla koppel. Tji fick matte och är så stolt att hon spricker över världens finaste Rod! (Hur många gånger kan man skriva att man har världens bästa hund? ;-P  )

image802
Daphne delade generöst med sig av sin rostmacka till farbror Rod.

image803
Nej nu får du inget mer! Men när vällingflaskan kom på bordet, stjälpte Daphne ut sina rester på golvet till Roddans förtjusning.

image804
Först ut var Adam och hans husse O, och Adam fick en rosett och ett fjärdepris för besväret!

image805
Sötaste Sancy!

image806
Sancy -sötare än socker - kan det här med kontakt!

image807
Det var en riktigt het dag så vovvarna tog det piano! Fattar ni att Roddan ligger här mitt bland 70 andra hundar...

image808
Efter fyra heta timmar i gassande sol var det vår tur. Roddans tempo var inte på topp i värmen, även om han är soldyrkaren nummer 1...

image809
Roddan och mattes debut i vänstervarv.

image810
Ståträningen hade gett någon effekt i alla fall!

image811
Roddan bedöms av domaren John Sigve Berg från Norge.

image812
Och Roddan stod som han aldrig hade gjort förr...

image813
Tandvisning, pungklämmande och stillastående! Allt fungerade finfint för oerfarna rookies som oss.

Kritik: 3,5årig maskulin kraftig hanne av maxstorlek, kraftigt huvud, önskar aningen längre nosparti. Korrekt bett, välansatta öron, ngt tung i kroppen, moderat vinklad fram, välvinklad bak, korrekt över- och underlinje, bra svansansättning. Utmärkt benstomme och tassar. Ridge med 3 virvlar. Utmärkt päls och färg. Ger ett ngt tungt intryck för dagen.

1Kv, 6Kk och vi är såååååå stoooooltaaaaaa över Roddans hela prestation! 

image814
Nöjda och svettiga!

image815
Kullbröderna Rod & Tzaren posar

image816
Tzaren (sjukt lik Rod) och hans matte

image823
Tzarenmys

image817
Rosetthundarna pustar ut!

image824
Roddans mamma Inka i veteranklassen, elva år gammal.

image818
För första gången fick vi träffa Roddans kullsyster Cayo, också hon väldigt lik Roddan...

image819
Roddans andra tjusiga syster Moa, som vi också äntligen fick träffa för första gången!

image821
BIS blev Bosse! Hurra för det säger uppfödare Håkan!

image822
Best In Show Vereus Qoya's Beetlejuice. Grattis Malin & Teddy!

image820
Såhär avslutade Roddan sin stora dag!

Matte är glad att hon tog tjuren vid hornen och framförallt utsatte sig själv för den största utmaningen, att ställa ut Roddis något hon inte trodde var möjligt. Givetvis överraskades hon såklart av världens bästa hund som agerade som om han aldrig hade gjort annat förut! Världens bästa Roddan jag är kär i dig!

TUSEN TACK alla VQ:are och andra för trevligt sällskap, snack, pepp och lån av köttbullar och utställningskoppe och annatl! Roddan jobbar hårt

Just hemkomna från spårande och sökande i Fröstorp söder om Kalmar. Påminn mig om ett tag så ska jag åka dit och plocka blåbär... marken var helt täckt av en tjock rismatta med små gröna runda antydningar om mängder av vad som kommer bli blåbär.

Roddan sökte järnet och hej vad det går. Över stock och sten, hitta figgen, tillbaka som ett skott till matte för belöning och fotposition innan han visar på. Det är så roligt att se...

image796
Över stock och sten. Roddan är till och med för snabb för kameran...

image797
Ingenting stoppar Roddan längre. Förra kursen fanns tveksamheter inför främmande figuranter, den rädslan är som bortblåst nu vilket glädjer hans matte enormt.


image798

Årets första viltspår, mer koncentrerat spårande än om bara matte eller någon annat gått ett vanligt personspår. Han är inte riktigt "där" än, men det tar sig, och med träning så...


image799

Roddan hittar en klöv!!!

En ganska värdelös bild, men kolla Roddans tunga i kombo med klöven på marken...

Vi avslutade med en promenad tillsammans... gissa vem som sover sött nu?


Spårhunden

Roddan och matte har börjat kurs igen. Vi går en sök- och spårkurs på ReKo-hundutveckling. Det är Roddan och tre hundar till som tränar sök och spår i skogarna runt Kalmar. Det är så skönt att träna i liten grupp och på ett individanpassat sätt. Det är vår gamla kollega cockern Bamse, en storpudel vid namn Kajsa och en samojedtik vid namn Lala som är med. Första kurstillfället avslutades med en lösspringande promenad med alla hundar + instruktörens två labbetikar. Helt fascinerande att se sex hundar i varierande storlek (cocker-RR), åldrar (1-10 år) och av båda könen att totalt i harmoni rejsa loss över stock och sten.

Sök är Roddans favorit alla gånger. Spår är han inte riktigt övertygad om förträffligheten med. Han är ganska okoncentrerad och gör det mest för att han måste. Han är bra på spårupptag och sätter alltid slutet, men däremellan kan det hända andra grejer. Jag vet inte om det är osäkerhet eller om han inte riktigt är med på noterna...

Vi har funderat hit och dit instruktören och jag, men kom ändå fram till att vi börjar viltspåra för att kunna höja hans motivation. Jag struntar i om personspår då sedan kommer vara ointressant, eftersom han uppenbarligen inte verkar ens tycka att det är särskilt kul i nuläget. Jag ser inte samma arbetsglädje som vid ex. sök. Att Roddan ska ha kul är det enda jag har för ögonen. Då får han hellre bli bättre på att söka, och viltspåra då.

image795

Eftersom det har varit si och så med motivationen fick vi i läxa att personspåra emellan kurstillfällena. Sagt och gjort på lördagförmiddagen fick Roddan spåra med matte på Oletveten. Det var väl inte det bästa spårjobbet Roddan gjort, så i morgon blir det viltspår i Fröstorp. Det ser vi fram emot!

Det är aldrig vackrare än nu

Det är nog aldrig vackrare än nu... alla färger, dofter och vyer. Vi har varit utomhus precis hela helgen, från morgon till kväll. Mestadels på Öland. Lördag i Köpingsvik och söndag i Kleva.


Hela helgen har vi pratat mycket om Leva, i lördags var det två år sedan hon somnade in och lämnade oss... Älskade, fina hund. Du får oss att le och skratta bara vi nämner ditt namn. Och Rod är den bästa efterföljare vi någonsin kunde få! Det är helt ofattbart att det redan gått två år sedan du lämnade oss. Du som var vårt allt, vårt galna skäggmonster som gav oss gråa hår och gapskratt. Du som första morgonen väckte oss med husses pälstoffla mellan dina pirayatänder, du som drog mattes lillasysters rullstol till sjukhuset under hennes cancerbehandlingar, du som aldrig kom på inkallning, du som alltid ylade när det ringde på dörren. Du följde oss överallt och höll studentkorridorernas kök kliniskt rena från matrester när du följde med på fest. Minns du att vi dragtränade  med dig inomhus med en skrivbordsstol, för att sedan chocka dig med en skackel som du sprang till skogs med och fastnade i ett träd. Sedan blev du en riktigt bra draghund! Du som alltid hittade på dumheter, du som alltid sov med nosen i armhålan eller halsgropen, du som alltid la ditt huvud på sned, satte dig på soffkanten och älskade oss förbehållslöst. Och vi älskade dig!
image794
Älskade Levis firar midsommar i norska Nissedal


Pingstafton innebar en tur i ett oändligt vackert öländskt landskap. Under dignande syrener och blommande äppelträd. Vi valde den östra vägen och åkte i sakta mak upp till Köpingsvik till mattemors bästis och hennes två hundar Lajka och Coffee i deras stuga. Roddan gjorde sitt bästa för att väcka liv i två äldre damer, men det var lönlöst och han gjorde sig bäst i att hålla sig på mattan, som i det här fallet var just gräsmattan. 


Söndagen innebar först trädgårdstimmar med mattes kollega och deras rättningshögar med prov. När högarna var avverkade bar det av emot Öland och lyxpicknick tillsammans med Roddans adept Adam och hans matte och husse. Vi hamnade i Kleva och snubblade över husse på stranden som höll surfkurs.

 image781

Vi valde bort stranden för ett vattenhål precis vid sidan av, i form av en konstgjord sjö, och slog oss ned mellan det och ett rapsfält. Naturen är så fantastiskt vacker att man tappar andan. Hundarna roade sig kungligt i vattnet och drev oss till vansinne genom att sandiga och blöta hela tiden gena tvärsöver vår picknickfilt.

image782

image783 

image784

image785

image786

Hundarna badade som aldrig förr, brottades, apporterade en hundfrisbee och rejsade på fälten. Efter en stund fick de även ned oss i vattnet, mest som frisbeekastare. Men E och jag hittade en flotte som genast lockade till äventyr. 

image788

Genast blev hundarna intresserade och simmade efter...  för att bara hoppa av på den lilla ön mitt i sjön. Där tröttnade de snabbt och Roddan hoppade efter oss i vattnet. Adam däremot ville bli hämtad... Sedan stakade vi oss över till andra sidan för att sätta i land två lyckliga hundar. Helt plötsligt kom en grodman simmande från andra hållet! Det var husse M!

 image789

image790

Mattar och hundar på flottäventyr.

image791

Det är inte vishet i hans ögon... det är "smööörgås" han tänker.

image792

Var är frisbeen?

image793

Här är den!

 

 

Sedan åkte vi hem med två, nästan medvetslösa, hundar...  Livet blir inte bättre än såhär!

 


Studiofoton

Solen skiner och det är aldrig ljuvligare att vara hundägare än nu, när både människa och hund får njuta av allt det vackra.

Härom lördagen förevigades Roddan av en av (enligt Vapencentralen i Kalmar) Sveriges bästa hundfotografer. Resultatet ser ni nedan... Att förbättra och förstora någon av dessa bilder är hutlöst dyrt... och vill vi verkligen ha en sådan här bild på väggen? Det är liksom inte riktigt vår stil, hur vacker än vår hund är. För visst är han?!

image772

image773

image774

image775

image776

image777

För övrigt drar det ihop sig till Majmönstringen, och jag vet inte riktigt vilken strategi jag ska ha. Vet ni att det är sex år sedan jag ställde hund senast. Jag skulle ju själv behöva gå en kurs. Vi har tränat att stå med Roddan och fick excellent hjälp av Kingas matte Karin. Men det andra då? Ska jag köra på chockterapi för Roddan och hoppas att han baxnar så vid åsynen av andra hundar, att han är lugn.... Vilken metod tror ni på?

Till minne av Loka

Dagens inlägg tillägnas Vereus Qoya-familjens förlust av finaste Loka. Inga ord kan beskriva sorgen efter en älskad hund och inga ord kan trösta. Sorgen är kärlekens pris. Nu springer Loka i solen på andra sidan Regnbågsbron ...

Vi fick bara möjlighet att träffa Loka en enda gång. Något vi aldrig kommer glömma då M fick uppleva den speciella Lokakramen, vilken gick ut på att Loka hoppade upp i M:s knä just när han hällt upp en kopp kaffe åt sig. Ni förstår var det slutade... Även om vi bara fick chansen att träffa Loka en gång, har historierna om henne varit desto fler. Inte ett telefonsamtal med Alafors har saknat en berättelse om vad Loka haft för sig sedan sist... och man kan bara le när man hör hennes namn.


image771
Finaste Loka som varit nanny åt alla små VQ-valpar, med den äran!


Last request
If it should be that I grow frail and weak.
And pain should keep me from my sleep
Then you must do what must be done.
For this, the last battle, can't be won.
You will be sad - I understand.
Don't let your grief then stay your hand
For this day, more than all the rest.
Your love and friendship stand the test.
We had so many happy years.
What is to come can hold no fears
You'd not want me to suffer, so.
When the time comes, please let me go.
I know in time you too will see.
It is a kindness you do for me
Although my tail its last has waved.
From pain and suffering I've been saved
Don't grieve that it should be you.
Who has to decide this thing to do
We've been so close, we two these years.
Don't let your heart hold any tears.


Idag sken solen efter dagar av ösregn... Vi har varit ute mest hela dagen på promenad och i trädgården; Träningspasset bestod av uteserveringspassivitet och Roddan fick två havrekakor för besväret...  nu sover han gott i vår säng som vanligt. Vad Roddan gjorde tillsammans med Kinga på första maj kan ni beskåda här.

Kingadejt

Idag fick vi träffa Kinga - the one and only! En synnerligen trevlig prick som är både snygg och smart på en och samma gång. Kingas familj förlorade mycket tragiskt sin RR Viking (kullbror till VQ Bosses "brorsa" Bruno) tur i oturen var ju dock att Kinga flyttade hem till dem, ända från Holland. Det var i den vevan vi fick kontakt och idag var det äntligen dags att ses på riktigt...  Vi ville visa "vårt" Öland och tog en rejsdejt tillsammans med Maja på Bläsingestranden. Tyvärr var vädret inte det bästa och husse har finkameran på Västkusten så idag blir det bara suddiga fulkort... men bättre det än inget.

image756
Kinga Bor-Mazoe med Maja i bakgrunden och sand i hela munnen.

image770
Roddan vad gööör du?

image758
Frihet!

image759
Fullt ös - medvetslös - hundar i tre kulörer

image760
Ååå, jag gillar dig!

image761
Bläsingestranden är perfekt för hundrejsande...

image762
Datten!

image763

image764

image765

image766

image767
Hur var det nu med Kingas öron?

image768
Tjihoo!

image769
Och så lite avslutande "suddig" RR-brottningsdans i ösregnet

Kalla och frusna fick i alla fall människorna lite picknick i magen innan vi for åt varsitt håll. Vi fnissade lite åt alla snopna bröllopsgäster som skulle bevittna en vigesl på stranden och som trodde att vi skulle vara med i våra snygga jeans och fleecetröjor... Vi funderade ett tag på att släppa lös våra blöta och sandiga hundar lagom till bruden anlände, men henne fick vi aldrig se. Vi fick dock se en rad potentiella präster, men vem som var vem - det fick vi heller aldrig utrett.

Tack för ett kungligt bus Kinga!