Söndag med Roddans tjejer

Idag har Rod haft en riktig tjejtjusardag. Förmiddagen ägnades åt långpromenad med Maja och hennes matte i Kalmarsundsparken. Rod röjde järnet och tog sig både ett och två dopp i Kalmarsund. Han är inte stilla en sekund när han är okopplad... lure coursing kanske vore något för denna man. Han är snabb som vinden och galet spänstig.

På eftermiddagen träffade vi "lilla" Zindra, och det var längesedan! Hon har blivit hela 11 månader och är numer en perfekt lekkompis! Roddis och Zindra leker helt jämspelt och brottas och jagar om vartannat på sant RR-manér. Riktigt kul att se! Matte och husse har haft lite dåligt samvete över Rods aktiviteter de senaste veckorna, först förkylningen för Rods del och sedan för mycket jobb för husse och matte... men nu fick Rod riktigt trötta ut sig. Om en vecka börjar dessutom aktiveringskursen, och då ska vi spåra så det står härliga till!

image316
Rod och Zindra i vinden ute på Rävspelet

image317
Å nu kan vi kramas lite...

image324
Vackra RR:s med påskliljor

image318
Och så badar vi en stund...


I en av godisträdets grenar hänger det rep som man kan kampa med. Rod har aldrig fattat varför och han vågar inte riktigt heller. Zindra visade hur det går till!

image323
På Fredriksskans (...på Fredriksskans där spelar vääärldens bästa laaag...) KFF mötte DIF och vrålen därifrån gjorde Roddis lite konfunderad minst sagt... Heja Kalmars röda bröder spela nu så kulan glöder!


Trevlig torsdag

Just hemkomna från trerätters torsdagmiddag med vin hos husses mamma. Kvällens höjdpunkt, enligt Rod, var när hon av misstag råkade servera honom sin egen tallrik, istället för tallriken med köttrester på. Slurp, sa det så försvann klyftpotatis, haricot verts och lammkotlett i ett nafs. Och "farmor" blev utan sin mat... och husse fick dela med sig. Som tur var hann hon dock rädda benet ur hans mun, så vi slapp att söka akut. Onsdagens veterinärbesök behövdes inte heller för nu är Rod pigg och kry igen.

Nu vilar Roddis mätt och nöjd under vardagsrumsbordet.

image315
I sällskap med sina äckliga märgben som han älskar högt och släpar runt på. Ibland släpper han dem hårt i golvet så att grannarnas kristallkrona under gungar...


Cirkushund och kattgalning

Vi kör lite lugnare aktiviteter här och försökte träna in ett tricks. Det är inte det lättaste! Rod vill så mycket, men tycker samtidigt att detta med att "rulla runt" är fullständigt onödigt. Han vill bara ha godisen. Nu har vi kommit så långt att han lägger sig på sidan och till viss del faller över halvtomhalvt på rygg. Runt kommer han icke, och sedan tryter tålamodet och han gör vacker tass i stället... Motivation, motivation, motivation. På sätt och vis har jan ju rätt, vad är cirkuskonster egentligen bra för? Nu kan han i alla fall höger/vänster tass när jag sträcker fram höger/vänster fot. Rod nyser inte längre och jag funderar på att avboka veterinärtiden faktiskt.

Igår när vi gick längs husen på gatan som nästan är en förlängning av vår gata (finns bilder
här) mötte vi hussen till samt den argsinta katten som gör utfall och förföljer oss när vi går förbi. Han bad så hemskt mycket om ursäkt för sin galna katt som blev om möjligt ännu ilsknare i sällskap med sin husse. Han kommenderade den som en hund och föste in den mot deras gård. Hussen kom efter mig och Rod och bad om ursäkt ännu en gång och sa att hans katt är komplett galen, hon hatar hundar och anfaller dem utan att förstå att hon riskerar att åka på däng. Å andra sidan hade hon gett en hund ordentligt med däng när en veterinär fick operera ut tre klor ur hundens rygg.

Vi passar oss! Men Rod tycker att katter är väldigt fascinerande. Jag imponeras av att hussen verkigen bad om ursäkt för sin katt...

Nu ska vi ta en långrunda och sedan möta upp husse vid tåget.

image314
I morgon hoppas vi på sådant här väder!

Atjoo prosit!

Rod har varit lite krasslig de senaste dagarna. Nosen är snustorr och ändå nyser han och fnyser. Det har i och för sig blivit bättre än dagarna innan idag, men vi har ändå en veterinärtid inbokad på onsdag så får vi se vad de säger. Grannen med 3 hundar säger noskvalster och det kanske det är. Men min erfarenhet säger att hundarna då brukar "snorkla" mer inåt med nosen än vad Rod nu gör så det kanske bara är en liten vanlig förkylning. På onsdag får vi veta och tills dess tar vi det lite piano.

image311
Rod har somnat på ett ställe där han aldrig sovit förut, med nosen på avdelning E (pedagogik) i köksbokhyllan sover han i solen. Över huvud taget ligger han mer direkt på golvet än han gjort innan. Det kanske är värmen? Och kanske även möjligheten att sola sig?

Mattes mamma sa idag "tänk vad Rods personlighet har utvecklats sedan han kom till er" och det är faktiskt väldigt sant. Han uttrycker mer egen vilja, tar för sig och undersöker föremål som är skrämmande eller som avviker på ett för honom intressant sätt. Idag var vi ensamma hemma han och jag, och jag står i duschen när jag hör honom tydligt ge ifrån sig ett ljud han aldrig gjort förut. Inte ett skall. Jag kommer ut ur duschen och han visar med tydlighet att det är något vid dörren. Jag öppnar och utanför står en kvinna som vill ha hjälp med att leverera ett par glasögon till grannen mittemot, som inte är hemma. Det var det Rod ville tala om för mig, att någon knackat på. Kvinnan i trappen frågar mig också "har ni en sydafrikan hemma?" och jag fattar inte ett ord av vad hon menar. Hon pekar på Rod, "ja, är inte det där en Rhodesian Ridgeback"? Joorå, matte är dummare än tåget bara.

Rod har också börjat med en ny grej. Han hämtar fina presenter ur sin låda till de som besöker oss när det ringer på vår dörr. Han kan dock inte riktigt överlämna dem än. Men han hämtar något fint ur leklådan som han sedan triumfatoriskt springer varv på varv med genom lägenheten. Helst förbi gästen i hallen många gånger. Om gästen lockar på honom kan det hända att han glatt delar med sig.

image313
Rod förstår inte varifrån jag ropar. Fotot är taget från badrumsfönstret ner på vår innergård.

Komplimang

I eftermiddags på rundan efter jobbet så gick jag och Rod vår vana trogen förbi min gamla gymnasieskola. Min gamla svensk- och tysklärarinna kommer cyklandes med baskern på huvudet som vanligt.

- En sån fin vovve, säger hon på sin skånska. Och sedan...
- Den klär dig verkligen...

Haha, en hund av Rods storlek kan verkligen inte missuppfattas och tas för accessoar. Så snygg som Rod är så måste hon ju mena att jag också är minst lika snygg. Eller? Haha... ;-)

image310 Snyggingen badar!
Foto taget av Lis Storm, matte till
Bella och Thaba


Strandhäng

Efter mattes jobb slutat nu i eftermiddag överraskade Rod och husse med att komma dit med bussen och vi styrde kosan mot Öland och solen och vindarna. Rod blev överlycklig av att matte helt plötsligt dök upp i framsätet och höll på att hoppa ur skinnet av glädje. Husse ville surfa innan eftermiddagsbrisen tog slut så fortfort körde vi till Haga Park. Rod släpptes ut och sprang omkring och snusade med öronen fladdrande i vinden... badade framtassarna och pinkade på varje enbuske inom synhåll. Tyvärr glömde husse kameran, så det får bli två gamla strandbilder idag. Sedan jobbade matte lite i solen och Rod låg i gräset och spanade på vad husse hade för sig med de andra grodmansklädda surfkillarna.

Efter två timmar åkte matte och Rod hem, husse fixade skjuts med andra surfare hem. Matte och Rod körde till Eriksöre för att leta efter den berömda agilitybanan för att tjuvträna lite, men vi hittade den inte. Kanske är hindrena inte utställd för säsongen ännu... Okej Roddis kanske är lite för stor för sporten agility, men lite hinder- och balansträning är alltid bra för självförtroendet. Jag har ingen större förhoppning av att han klarar "däcket" haha...

image308
Inkallning på Tofta strand, långfredagen 2007

image309
Älsklingen i solen på Gotland

Hundus idiotus

Om någon skulle stanna och fråga mig vad jag håller på med när jag glatt strör ut bitar av en rökt lammfiol i en fyrkant på gräset, samt gömmer små bitar av lammfiol i ett träd så skulle de med all säkerhet klassa mig som galning.

Det finns en diagnos för sådant här...

Hundägande (Hundus idiotus)
Är en sjukdom med ett långdraget förlopp. Den kan drabba alla, oavsett kön, ålder eller tidigare status i samhället. Tendenser tyder på att den i vissa fall är ärftlig. Långtidsstudier har visat att andelen som tillfrisknar är låg.

Symptom
Första symptomet är en, oftast dold, önskan efter en egen hund. Många gånger med en diffus bakgrund. Sjukdomen slår ut på allvar när patienten skaffat hund. Då ses de ute i vilket väder som helst, t.o.m. hagel och drivis, under bästa sändningstid på tv, vandrande omkring ute på gatorna likt zombies med sina hundar.

Ett annat symptom som är väldigt vanligt är att personen i fråga ses springa omkring ensam i skogen, med ett tomt koppel i handen samt en ansiktsfärg från högröd till blåaktig nyans, vilt skrikande KOM HIIIIT! Erfarenheten säger att man ej bör försöka få kontakt med den något hysteriska hundägaren då detta är totalt meningslöst i lägen som ovan beskrivits. Annars ses patienten ofta ståendes i gatukorsningar och på trottoarer i nära samspråk med andra patienter, trots att de bevisligen aldrig träffats eller presenterats.

Till högtidsdagar köper patienten ofta under stort hemlighetsmakeri morötter och hamburgare i plast (med inbyggt pip vid tryckningar) för att slå in i ett vackert omslagspapper och spara t.ex till jul. På högtidsdagen tas paketet fram under högtidliga former för att föräras till en, begripligt nog, oförstående hund. Stor tid och möda läggs alltså ned på presenter vid jul, hundens födelsedag och eventuella namnsdagar.

I ett senare stadium ändras sjukdomsbilden till att bl.a. omfatta sömnsvårigheter samt en mer lättsinnig inställning till pengar. Tidigt på morgnar, företrädesvis lördags- och söndagsmorgnar, ses de packa sina bilar fulla med matsäck med extra kaffetermos, ryggsäckar, små fällbara tältstolar, hundfilt, hund/ar, sömniga ungar samt en motsträvig livspartner. Efter varierande antal timmar, intensivt tittande på andra patienter som springer runt i en fyrkantig ring. Därefter springer de själva ett par varv och får då olikfärgade plastband som de visar ibland glädje, ibland besvikelse över. Uppskattat värde på plastbanden är 10-15 öre. Uppskattade utgifter under en sådan dag är 500-800kr.

Det finns även andra symptom som t.ex. när patienten ses springa omkring i skog och mark med ett långt snöre mellan hunden och sig själva (vilket verkar som ett bättre sätt än att springa omkring med ett tomt koppel). Om hunden någon gång stannar vid en pinne kan stor glädje och tillfredsställelse ses hos patienten.

Behandling
När ovan beskrivna symptom känns igen finns det längre ingen tvekan om att sjukdomen fått fäste och behandlingen kan vara resultatlös. För största möjliga chans att bota en person som drabbats av hundägande bör samtalsterapi sättas in redan vid det första symptomet. Omyndigförklarande är ej att rekommendera trots att det varit vanligt fram till våra dagar. Vetenskapliga undersökningar har visat att patienterna själva inte upplever sin sjukdom som speciellt besvärande. Då de i regel är ganska glada och nöjda, kan man med gott samvete låta dem hållas och se dem som ett pittoreskt inslag i vårt samhälle.

image307
Rod och husse slappar i soffan hos husses mormor och morfar på Gotland

Ikväll ska Roddis sova hos "mormor" och "morfar" för matte och husse ska hem till kompisar i obygden och dricka vin och sova över. Kompisarnas hund är sjuk och får inte träffa andra hundar under medicineringen, därför får Rod stanna inom Kalmars gränser, och träna på sin självständighet- nyttigt! Vi är dock bortbjudna i morgon igen... till husses mamma på födelsedagsbrunch och då är Rod nästan mer bjuden än oss.

Bus hemma hos Nisse

image304

Idag har vi varit hemma hos
Nisse som vi gick vardagslydnadskursen med och busat i hans trädgård. Nisse var till en början inte helt övertygad om att Rod verkligen skulle röja runt i just hans trädgård. Rod som var lite påflugen i början, ville verkligen gasa i gång Nisse och försökte få Nisse att jaga honom. Båda hundarna körde ett helt batteri med lugnande signaler och innan vi åkte hem så blev det både ett och två och tre busvarv runtrunt. Får de fortsätta träffas kommer de nog bli riktiga polers framöver!

image305

Livet på landet

Så är vi hemma igen efter en "utflykt" till ostligare longituder och Roddis har fått besöka Gotland för första gången i sitt liv. Färja dit och hem i hundsalong, inga problem för Rod.

image296

Vi anlände på långfredagen och blev emottagna med öppna famnen på Hajdungs, som är den gård där husses mormor & morfar bor. Under påsken var huset fullt med tio personer från  10 - 80 år och två hundar. Taxen Basse och Roddis fick samsas snällt om kärleken och alla godbitar som bjöds från bord och diskbänk. Inga problem med den saken heller. Rod och Basse är lite av samma hundtyp och inte ens ett morr om ett ben hördes på fyra dagar. Den sista dagen såg vi dem till och med pussas lite...

Nåväl efter ankomst stuvade vi in husses moster, morbror + kusiner + Rod + husse & matte och styrde kosan emot Tofta strand för en långpromenad efter allt stillasittande. Det är sommartid Gotlands i särklass populäraste strand, då brukar vi inte ens besöka den, men nu var det helt turisttomt och vi kunde följa strandkanten ända till Gnisvärd. Rod premiärbadade för säsongen.

image295 
Rod kastar sig i vågorna på Tofta strand

På lördagen letades det först påskägg i hus och trädgård, sedan åkte vi inte till stan för en fika. Rod stannade med övriga gänget och hann inte ens märka att vi var borta. Kan att ha och göra med påskbordförberedelserna i köket... Ibland när vi lämnar honom med andra människor på ett nytt ställe blir han lite ledsen i ögat en liten stund- men inte denna gång. På eftermiddagen blev det trädgårdsjobb, kortspelande, deckarläsning och middagssovning som sig bör på semestern.
 
På söndagen lämnade hela högen Hajdungs och åkte på  picknicksutflykt till Furillen norr om Slite. Vi åt våra medhavda bullar och drack vårt kaffe i solen. Sedan åkte vi hem via Lärbro och Gotlands Vårsalong med konst av amatörer och proffs, som husse dock skippade till förmån för att hänga med Rod i  folkisbussen. Om husse får välja mellan hund och kultur är valet inte svårt. Tur att Rod har en sådan husse eftersom matte jämt måste titta på tavlor och annat. Eftermiddagen ägnade vi åt  trädgårdsjobb i några timmar och tur var väl det för när vi vaknade på annandagen var det SNÖ ute.

image297
Vattnet på Furillen är nästintill medelhavsblått...
image298
Roddis och hans matte posar för husse

På påskannandagens morgon lyckades husses mamma få upp matte ur sängen innan hon knappt vaknat och övertygade henne om att vara med och yoga. Rod är inte den som är den och hängde på han också efter en drill i snöyran. Helt klar är Rod bättre på "stående hund" än vad någon människa kan vara... För matte som tycker Yoga är nog svårt att var det inte helt enkelt att yoga med en hund PÅ Yogamattan - men hon har träningsvärk idag så något måste hon ju uträttat.

Vi som planerat spårläggande över kalkstensheden på måndagen - lagom svårt för Rod - fick med snopna miner alltså istället bevittna en smärre snöstorm.. nästan... det snöade i alla fall nästan hela dagen.

image299
Obligatoriska kortet i trappan, där alla husets hundar genom åren förevigats. Totte, Titus, Mungo, Felix och även Leva såklart.

image300
Vi andra släpade grenar och kvistar i oändlig mängd och gjorde tre majbrasor (här på fältet där Rod står) att brännas senare i år. Rod bara solade sig... och bar bort en del av pinnarna till andra delar av trädgården.

image301
Påskhund!

image303
Eftersom hundar också är människor, allt enligt husses mormor, gäller på Gotland regeln att hundar får vara i soffan. Men gud så trist husse, måste du verkligen jobba? säger Rod.image302
Snöbeviset från annandagens morgon

Och med en, av trötthet nästan medvetslös, hund packade vi in oss och for hem. Efter att Rod i fyra dagar varit utomhus mestadelen av tiden dessutom varit okopplad, sprungit lös, umgåtts med tre barn, en tax och inte sovit en blund på dagarna som han brukar, så gick hans ögon i kors. Han somnade in nästan direkt på färjan trots skällande hundar i hundsalongen. Han sov gott i sin korg nästan hela vägen hem. Matte och Roddis tog sovmorgon ända till halvtio i morse... är det påsklov så är det!

Helgens Rodskratt bjöd husses morbror på när han lösryckt ur sitt sammanhang hörde matte säga till husse att vi lika gärna kan beställa tid för höftledsröntgen nu när EU-passets blodprov ska fixas hos veterinären. Morbror J förstod det som att Rods höfter skulle kollas av anledningen att han ska utomlands med oss. "Varför?" var den självklara frågan, han ska väl inte till Rio (på karneval och dansa samba)? Haha...

Tusen tack husses tjocka släkt för en underbar påskhelg! Hoppas att vi ses snart igen...

Glad påsk!

 θ  EN RIKTIGT GOD & GLAD PÅSK ÖNSKAR VI ER ALLA!  θ

Glad p?sk1

Hoppas ni alla, både människor och hundar,
får en riktigt skön och vilsam påskhelg
med god mat i mängder, sol och massa påskgodis!

Vi håller tummar och tassar för alla vackringar som ska ställas i Nacka på långfredag! Lycka till!