I Medelhavski sardinski simski

Efter tre dagar i Camargue, utanfor den lilla orten La Grau du Roi, narmare bestamt, pa Point du l'Espiguette dar vi bodde alldeles vid stranden har vi nu akt vidare... Camargue ar ett fantastiskt landskap med flamingos och vildhastar av vilka vi sag 0 och inga. Bara fastbundna stackars svettiga ponnyhastar. Stranden pa Point l'Espiguette var dock fantastisk milslang och flera kilometer bred. Det gick tag til strandlinjen... men vi gick saklart och Roddan rejsade loss och fick antligan galoppera los och gora sandanglar. Han har lart sig att Medelhavsvatten ar salt och han dyker inte langre med huvudet fore som alltid annars... det svider val i ogonen.

Naja nu har vi hittat semesterns parla!!!!!!  Mellan Narbonne och Perpignan ligger Leucate, och vi bor  pa ett stalle so, heter La Franqui; och vi har hittat basta boendet for bara 7 Euro per natt for oss alla tre! Stranden ar som pa Hawaii! Vit sand sa langt ogat nar och alldeles gront vatten. Har stannar vi nog ett tag...

Roddan ar sa cool och finner sig i allt. Har kan han ga los och alla fragar vad han ar for ras. Husse har traffat en annan Ridgebackagare som berattade att rasen heter samma har... men alla ser ut som de aldrig hort talas om en sadan hund. Nu har de i  alla fall traffat Beachbum:en Roddan!

PUSS och KRAM till er alla!

Extra stor till lillebror som fyller 25! Hurra och grattis! Ma din dag bli finast!

Il est beau...

Il est beau... är ungefär den vanligaste kommentaren vår vackra hund får minst en gång i kvarten av vänliga fransmän. Grand et beau... jojomänsan! Roddan kan vältra sig i beröm. Men! Nu har denna vackra, stora hund åkt på "bakslag" efter "bakslag". Igår fick Rod och matte en åthutning av en polis för att vi doppade tassarna i en fontän vid Rhônes strand. Det fick man inte göra om man var en stor hund, bara om man var en liten! Stora hundar får ej heller åka metro, de får inte åka varken buss eller spårvagn utan munkorg - det får bara små hundar göra. Detta innebar att vår Lyon-sightseeing igår sträcktes ut till sex timmar till fots (med pauser förstås) eftersom vi inte kunde kunde ta oss hem med allmänna färdmedel som vi tänkt från början, därav en väldigt lång promenad genom Lyon. Det finns diskriminering av stora hundar här alltså! ;-)

Sex timmar storstad med hund är en upplevelse - men Roddan klarade biffen galant och tröttast var nog matte... haha... Vi kikade på stan, picknickade, kollade in amfiteatrar sedan romarrikets storhetstid, Lyons eget Eifteltorn som är mycket mindre men lika högt över havet, vi åt glass, husse (Obs!!! Notera detta husses mamma!) spanade in i en katedral och vi hade det allmänt finfint!

Midsommarafton dukade vi upp sju sorters sill, färskpotatis, laxpaj, laxsnittar, lax, sallad och julsnaps (tack IKEA i Lyon!) Vi sjöng till och med några fina snapsvisor så att grannarna skulle få höra. Sedan laddade vi hem Evert Taubes samlade hits och kände oss ursvenska.

Idag har vi efter en välbehövlig sovmorgon gjort stan igen, men utan Roddan som fick sova ut "hemma"... Ikväll blir det färskpotatis och merguezkorvar... hela tiden, till lunch och middag, dricker vi vin såklart!

I morgon drar vi vidare mot Medelhavet... vi får se var vi hamnar... Lyon har varit helt underbart hos mycket gästfria och goda vänner. En helt perfekt start på semestern!

Salut de Lyon

Efter nästan 48 timmar på vägarna är vi äntligen framme hos Julia och Johan på Rue Villon 38 i Lyon. Resan var lång, via Lund där det hämtades en kite, vidare till Odense där vi droppade av en kompis och sedan ut i Europa och det har tagit sin lilla tid.

Vi sov en hel natt på en rastplats i Hamburg efter en nära-döden-upplevelse på Autobahn med en galen tysk som antagligen somnat vid ratten och bara "råkade" köra om oss på insidan och sedan tappa kontrollen över sin bil. Vi kom undan med blotta förskräckelsen och var ganska chockade. Vägarbete efter vägarbete, alltid dessa jävla vägarbeten. Stau och bouchons. Hela Luxemburg var en enda kö, men det landet är i och för sig inte så stort.

Nästa natt tog vi in på en rastplats mellan Nancy och Dijon mitt i det värsta åskvädret vi någonsin sett, och nu är vi alltså framme i Lyon där solen skiner. Roddan har skött sig med den äran, hans hem är numer officiellt en folkabuss av årsmodell 1995 och han har sin givna plats. Inget gnöl eller gnäll, han är med på allt. Är vi där, är han där. Vi har stannat minst var tredje timme och låtit honom sträcka ut och på så sätt har han varit glad och nöjd. Under nätterna rullar han ihop sig som en ridgebackkanelbulle precis som hemma och så snarkar han djupt. Han har avgett sitt första vaktskall mot en vad han tyckte var en konstig filur på en rastplats så vi känner oss trygga med honom som sällskap ;-)

Framme i Lyon har vi käkat lunch på balkongen och givetvis druckit  vin till. Nu har vi varit ute en sväng på stan och fikat på café och skaffat hundögondroppar då Roddan har ett lite kletigt öga. Snacka om att Frankrike är hundarnas förlovade land, här får hundarna följa med överallt in på café till exempel. Det finns ett "hundplejs" i varenda hörn, hund-SPA exempelvis. Det finns i dessa kvarter även en liten man som har som jobb att åka runt med en jättebajsdammsugare och suga upp allt hundbajs. Folk tittar lite konstigt på oss med de svarta påsarna, men varför bryta en god vana?

Rod väcker viss uppmärksamhet eftersom han är ganska stor och de flesta franska hundarna som hålls som sällskap i städerna är ganska små. Han har redan fått sina första franska komplimanger "très gentile..." Absolut! Och sedan något mer på franska som matte inte förstod, men det lät fint i alla fall.

Ikväll firas det fransk midsommar med "Fête de la musique" i Lyon och vi ska ut på stan. Innan dess en Bouillabaisse. I morgon ska vi besöka Institut Lumière som ligger i kvarteret bredvid och på kvällen käka sill och medhavd öländsk färskpotatis med nubbe till såklart. Livet är ganska bra faktiskt... ;-)

Orvar korvar!

Hasta la vista Suecia/Suède!

Först vill vi önska alla en RIKTIGT LÅNG OCH SKÖN SOMMAR och såklart GLAD MIDSOMMAR!!!

image394
Roddan posar bakom mattes halvtaskiga penséer men framför gårdens fantastiska rosor, det får duga som midsommarblomster...
Så nu har vi nästan packat allt... och i morgon efter ytterligare en sejour hos veterinären och uthämtning av avmaskningsmedel så drar vi. Bloggen kommer uppdateras så fort vi har chansen, men räkna inte med bilder, och eftersom vårt hem de närmaste fem veckorna är vår folkabuss som inte har någon trådlös uppkoppling så kommer vi endast sporadiskt att kunna tala om var vi är och vad vi gör.

Första depåstopp är hos mattes barndomsvän Julia och hennes Johan i Lyon. Där ska vi fira svensk/fransk midsommar och givetvis har vi med sill och öländsk nypotatis. Efter Lyon styr vi ned mot Medelhavskusten och någonstans där möter vi upp våra "vanliga" semesterkompisar Mangan och Hanna som vi ska sällskapa med ett tag. Målet är kitesurfing i Tarifa (söder om Gibraltar) och där kanske en kompis till husse möter upp.

När det tröttnats på surfingen där (som om det skulle kunna hända) återvänder vi till Frankrike och någonstans längs Atlantkusten mellan Biarritz och Bordeaux möter vi upp våra älsklingar från Örebro med lilla V i spetsen... Förhoppningsvis får husses tjocka släkt sig även några besök av familjen Taikon och deras röda folkabuss.

Vi är tillbaka i slutet av juli.

Här kommer de sista bilderna för ett tag på Roddan...

image395
Ehh var ska de här sakerna? Om jag håller mig intill så kanske man får följa med...

Notera att Roddan numer bär ett tjusigt fästinghalsband
som ska skydda mot brun hundfästing och eventuella fjärilsmygglarver...

image396
Hejdå min gräsmatta, vi ses om en månad...

image397
Om jag ligger här så snubblar ni i alla fall på mig om ni försöker lämna mig kvar här...


Återigen en riktigt skön sommar önskar vi alla! Bada och sola mycket, men använd solskyddsfaktor, dyk inte på grunda vatten med huvudet före. Ät och drick gott, klia inte på myggbetten och läs många bra böcker!

KRAMAR från oss!

JAAA!

JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ringde i morse till djursjukhuset för att efterlysa blodprovssvaret. Snacka om att man är känd där när de frågar
-Är det du som är Rods matte?

Haha...

Han har kommit upp bra i antikroppar och själva resultatet har kommit på fax! Nu ska det bara skrivas in i passet i morgon. Sen drar vi!

EU-passet!

Matte var på utställning helt själv idag på Kalmar BHK, UTAN Roddan! Många som vi känner tyckte det var knasigt att jag kom själv, eftersom jag nästan aldrig går någonstans utan att ha Roddan i hasorna, men det var lite för hett och lite för stojigt och då hade han det bättre hemma.

Han är inte så miljötränad än att han kan "njuta" och ta det lugnt bland så MÅNGA hundar ännu. Men gud vad sugen jag blev på att ställa hund och Roddan hade lätt sopat banan med de andra Ridgebackarna om han inte hade sin extravirvel och om han vore ringtränad, eftersom han är världens finaste RR ;-) Jag är inte alls partisk i frågan... Det gick bra i ringen för Roddans kompisar Nisse och Zindra, som jag hejade på såklart!

Jag hookade i alla fall upp med en tjej som hade en RR-tik som heter Ester från CaineAbels, som vi kan spåra med tillsammans i höst.

Förresten har ni sett vilket snyggt pass Roddan nu har... nu saknas bara antikroppsintyget.

image392
Inte så bra bilder, men så att ni förstår hur tjusigt det hela är, nästan som ett pass för människor.
image393

Inga kan röja som vi

Idag var det lekdejt med Zindra, och vilka kan röja som de två? Ingen! De leker fantastiskt bra och jämspelt och har störtskoj tillsammans.

image386

...jaga, lägga ned varandra ömt och kärleksfullt och sedan brottas och "slåss" omvartannat.

image387

image388
Haha, nu tar jag dig...

image389
Kärleksbett, jag älskar dig.

image390
Kom igen katten det svänger ju...

image391
Och så ta det "piano" en stund...
Idag går alla våra tankar till C som kämpar och kämpar, modigt och starkt, och till hela hennes familj. Vi "sänder" ännu mer "styrka och mod" och håller alla våra tummar och tassar för dig. Kämpa på!

Kvällsdopp

Värmen känns även om man har sitt ursprung på Afrikas slätter... Då sitter ett kvällsdopp fint, och gärna i sällskap med en kompis...

image384
Maja och Roddis med vinden fladdrande i öronen.

image385
Det bästa Rod vet är när det plaskar ordentligt... och ett bad leder inte sällan till ett RR-rus

I morgon ska vi vara på djursjukhuset kl. 9 för att göra ett EU-pass. Fortfarande lyser blodprovsresultatet med sin frånvaro, något som gör oss lite oroliga... men det löser sig nog tills på tisdag nästa vecka då sista Leptospirosen ska tas. Sedan är det hasta la vista Sverige.

Nära havet vill jag bo...

De som känner oss vet att vissa av oss (hrrmmm...) hade betänkligheter när det gällde flytten tillbaka till Kalmar, men nu ångrar vi det inte en sekund. Det kan inte finnas något bättre än att bo vid havet. Okej, okej ni på västkusten tycker inte att det är ett riktigt hav, men jo Östersjön är i alla fall ett innanhav som heter duga! Och vi trivs som fiskar i vattnet, somliga mer än andra, läs Rod! Idag har vi spenderat dagen på Öland, vid Sandbergen med picknickkorgen full av god mat.

image382
Rod och matte

image383
En badpojke som huttrar på stranden, med badlakan på känns det lite bättre.

Sommartider hej hej sommartider

Å ljuvliga sommar! Idag har vi haft en alldeles underbar dag med frukost i trädgården, lunchpicknick på Oletvetens udde där Roddan fick doppa sig och springa fritt. Nu på eftermiddagen cyklade vi ned till Kalmarsundsparken och badade alla tre. Fantastiskt väder och en försmak av vad som komma skall: semester!

Eftersom husse nu flyttat hem "på riktigt" har vi också två cyklar och kan cykla tillsammans. Att cykla själv med Rod är inga problem, men att cykla två, varav bara en kan hålla i Rod, det blev för svårt för Roddan som ville trava bredvid båda och hela tiden gjorde allt för att komma nära den som INTE höll i kopplet. Nåja efter en stunds cyklande redde det ut sig och alla var nöjda!

Vi vill givetvis GRATULERA Tina och Håkan till "Vereus Qoyas bäbis". En liten tjej tittade ut idag och vi väntar nyfiket på bilder på underverket!

image376
Vågar jag hoppa i?

image377
Jag vågade! Och upp kom jag igen...

image378
Roddan fick spelet efter en stunds badande, det blir liksom för kul ibland och då får han svårt att lyssna, och efter som "Ridgebackryck" inte är så uppskattade på badstränder fick han bada kopplad sedan.

image379
Ett par argsinta patrullsvanar gjorde livet surt för oss och vi fick verkligen akta oss.

image380

Vem har gått här?

image381
Finaste badpojken i Kalmar!

Du gamla du fria...

Rod låtsas att han vill gå upp bara för att sedan sno min plats i sängen bredvid sin älskade husse som äntligen kom hem igår efter 10 dagar i Öret. Rod verkligen ÄLSKAR husse!

Blodprovssvaret har inte kommit än och vi verkar få vänta ytterligare en vecka. Igår blev det också lite panik då det visade sig att en viss vaccination mot Leptospiros skulle vara dubbel med 2-4 veckors mellanrum. Då jag fick fatt i djursjukhuset 16.30 fick jag frågan: Kan du vara här på en kvart? Och det var vi! Så nu ska nästa spruta tas samma dag som vi planerar att vara iväg. Nästa vecka ska EU-passet färdigställas. Vilket krångel det är med allt. Inga klara besked, olika tips/råd/rekommendationer *suck*. Men nu måste han ju snart vara immun emot allt. Vi har bara några recept att fixa också, sedan är allt klart!? Som vanligt charmade Roddan alla, sov mitt i väntrummet på golvet och sa inte ett knyst om att få en spruta i nacken. Djursjukvårdaren som nästan förlorat ett finger i en Ridgebackmun en gång sa att det var skönt att få sina fördomar motverkade av en så trevlig RR. Haha...

Det är ingen billig historia detta, men billigare än hundpang ändå antagligen eftersom vi är borta så länge. Men höftröntgningen får vänta tills i höst, för den har inte ens hunnits med i allt det här... men det SKA bli av så vi kan dragträna till vintersäsongen och åka Segebadenpulka på all småländsk snö.

Igår kom husse hem med ett helt fantastiskt vinterfodrat Ridgebacktäcke som Nevyn och hennes bussiga matte & husse varit så schyssta nog att ge till Rod! Täcket sitter som en smäck och kunde inte varit bättre. (Bilder kommer snart.) Nu ska här ätas frukost, Rod snarkar och husse sover djupt.

Rod hittar en klöv

 ... Jaa där bara låg den mitt i skogen... efter ett spår fullt med intressanta blodstämplingar så hittade Roddis en mycket fascinerande liten klöv. Viltspårande var en helt annan grej än personspårande tyckte Rod som hade en helt annan koncentration. Nu vill vi blodspåra mera och hoppas på en fortsättning på ReKo Hundutveckling.

image368
Den vill jag ha!

Vi hann också med några sök och idag körde vi med visning vilket Rod klarade galant. Han är heller inte rädd för figgarna i skogen, nu är han van och supertaggad. Vi skickade åt båda håll, ett skick i taget såklart, och utan synretning. Sök är verkligen Rods grej!

image369
Hej vad det går.

image370
Rod hittar en figurant i snårskogen.


image375
Det är vackra junikvällar nu.

Härlig helg

En störtskön helg, med både sol och moln, har det hittills varit. Roddan och jag har hängt tillsammans dygnet runt nästan hela helgen. Vi har busat i trädgården, klippt klorna, promenerat hit och dit, tränat lite lydnad, kikat på balklänningar i stadsparken, badat (inte jag) och sovit sked i dubbelsängen mer än nio timmar per natt. Riktigt avslappnande alltså...


image364
Kalmarsund är stort och Roddan är liten...

image365
Kalmars två stoltheter och sevärdheter: slottet och Rod

image366
Okej jag kommer...

image367
Rod i fullfart i ekhagen, spana in fartränderna i hans hud... jag var tvungen att visa dem trots att bilden inte är så bra.

I morgon ska vi viltspåra!