Roddans nya bästisRoddans nya bästis kommer från Ica och är av rasen dalmatiner. Han är inte så livlig, men duger bra ändå, för han går att kasta upp i luften om man heter Rod.  Och om matte eller husse slänger iväg honom så är han rolig att fånga och han säger inget om man biter hårt när man får tag i honom.

Roddan har idag begått cykelpremiär (trots oröntgade höfter, men han fick bara trava) Roddis har cyklat i sakta mak fram och tillbaka till "mormor" och "morfar, för matte var på rugby på kvällen och husse är i Öret. "Morfar" rastade Roddis och sedan sov de middag tillsammans... 

Nu är vi hemma igen och måste städa hela huset för det kommer folk hit fredag, lördag och söndag! Men Rod är ganska kass på att städa, han är bättre på att titta på från sängen där han ligger, och han är även bättre på att skräpa ned med både päls och alla sina leksaker som han sprider över hela lägenheten.
 
Idag har matte mejlat Kalmar djursjukhus för att kolla upp det här med EU-pass och vaccinationer... det är väl dags att börja tänka på sådant så att vi inte står där i sommar och Rod är förhindrad att följa med på surfsemestern för att han inte har hunnit bilda antikroppar. Vi ska även kolla upp detta med höftledsröntgen, men antagligen tillåter inte plånboken detta förrän efter jul och nyår.


Tack så hemskt mycket Tina för långt och klokt mejl!

Tusen tack Lollo, Jimmy, Liam, Jennifer och Zack för årets första julkort som låg på hallmattan redan igår- jag är störtimpad av att ni redan fått iväg sådana - hur som haver, tusen tack vi blev jätteglada! Såklart kommer det ett till er (redan planerat), men i det här huset får man vara glad om det ens kommer på lådan innan jul.

Notera att bilderna går att förstora om man klickar på dem, och notera även Roddans "Shar-Pei-look" på bilden längst till höger.

Höstmys

När dimman och mörkret ligger tätt runt vårt hus så myser vi inomhus istället. Igår kväll var Roddis och jag på vinden och rotade fram julpyntet, så till helgen och första advent blir det lite mer ljus i vårt hus.

Rod framför kakelugnen
Roddan myser framför kakelugnen


Roddis och jag tittar först på "Hundskolan" på Go' kväll och sedan på "Hundarnas sammansvärjning" på Kunskapskanalen och Roddis springer fram och tillbaka framför tv:n och försöker se var hundarna tar vägen.Han lyssnar med huvudet på sned... söta Roddisen! Han kollar sedan bakom tv:n och sedan ovanpå, men ingenstans är det några hundar. Konstigt säger Roddis, de var ju här nyss.

Fullspäckad vecka

Det har varit en intensiv vecka med fullt hus, och olika vänner på besök. Rod älskar att ha människor runt sig och är glad och nöjd. Han är inte ett dugg blyg längre utan delar generöst med sig av nosbuffande och kel.

Igår, lördag, packade vi frukost med ostmackor, varm choklad och så Frolic förstås i utflyktskorgen... och körde till Sandbergen på sydvästra Öland.

Rod Sandbergen
Rod på stranden vid Sandbergen. 10 grader i vattnet och snålblåst.

Rod bevisade att inkallningen inte alls sitter (såklart!) och stack efter en Golden Retriever som passerade uppe i skogen.

Ajabaja!

Han kom tillbaka som ett skott efter lååånga sekunder och antagligen var han aldrig framme vid den andra hunden. Men vi fick vråla en hel del... Oj, oj... det måste vi träna på! Inkallning med störning.

Medan jag, Roddis och vännen J gick längs stranden, la husse ett spår i perfekt spårterräng. Efter frukost och promenad i strandkanten var det dags för spårarbete. Nu vet Rod direkt vad det är som ska göras. Sele och lina fungerar som en signal och hans nos börjar jobba direkt. Trots det spårade han ganska okoncentrerat och slarvigt, vilket kan ha berott på flera olika saker.... Vi gjorde ingen affär av det och han hittade spårslutet utan problem.  Hurra för det!

Rod spårar Sandbergen
Rod och husse följer spåren av just husse...

Jessica & Rod
Vännen J och Rod i samspråk...

På lördagskvällen var det finfin middag med J och vännen E. Rod fick smaka på allt såklart, om än i sin matskål. Popcorn kan han fånga i luften om han anstränger sig. Det är tur att husse och matte har snälla vänner som delar med sig eftersom husse och matte själva är så snåla med allt ;)

Ruskiga november...

Vädret är värre än någonsin, men i skrivande stund är Roddis ändå ute och springer med husse...

Vännen K har hälsat på ett par dagar och ikväll avlöses han av vännen J som stannar tills på söndag. Roddis tycker att det är kul och spännande med någon som sover på soffan i vardagsrummet och väcker vederbörande mycket glatt och försiktigt med blöta pussar på morgonen. Det är dock i vår säng han sover hela natten. 

Rod sover på köksbordet
Rod sover (?) nåja, vilar... med huvudet på köksbordet.

Rod sover på vardagsrumsgolvet
Roddis slappar framför Da Vinci-koden

I snårspårskogen

Söndagsspårande i snårskogen. En trött matte och en pigg husse packade in ett stycke  Rod, sele, lina, godis och snitslar och styrde kosan utanför stan för att lägga två personspår till Roddis enorma förtjusning.

Aldrig tidigare har Rod gnällt av uppspelthet när vi kört på grusväg, ylat när han blivit kvarlämnad i bilen då vi gått iväg med fickorna fulla av snitslar och godis. Nu börjar han ju likna en arbetande brukshund... Kors i taket!

Spåren var väl inte de bästa vi lagt som husse och matte, men vi är ju lite ringrostiga. När Rod snurrat in linan i alla grenar som fanns, släppte vi honom lös och lät honom spåra (rookie mistake!) Helt plötsligt hoppar en kanin upp framför honom vilket naturligtvis är mer intressant än att snusa reda på var matte placerat gummistövlarna i våta löv. Han avvek från spåret och hann följa kaninen tre meter innan vi sa stopp och döm om vår förvåning när inkallningen fungerade(!!!) och Rod dessutom hittade tillbaka till spåret, blev kopplad i linan och hittade vägen fram till spårslutet. Hurra för det! Nu vet vi ju varför man ska spåra med lina...

Spårlina
Linan!

Rod spårar Tyska Bruket
Här är det!

Lördagsrejsande

Småregn, dis och kylslaget höstrusk stoppar varken hussar och mattar eller spralliga Ridgebacks med spring i benen. Lördagsrejs med Thaba (Zumeli's Ethaba) var mycket, mycket uppskattat och nu ligger Roddis utslagen under soffbordet, med en sent intagen frukost i magen.

De fotografiska förutsättningarna var inte det bästa denna lördag, men här följer några av försöken. Det är inte lätt att i regn och utan normalt dagsljus fånga två vilda Ridgebacks på en och samma bild, med någon slags skärpa över huvud taget.

Rejs med Thaba
Full fart i fårhagen, först en Rod och sen en Thaba.

Thaba spurtar
Nu är jag nästan i fatt dig, haha.... säger Thaba.

Lis lockar med godis
Matte Lis lockar med hundgodis för att få de två stilla på samma bild.

Kan vi åka hem nu?
Hallå släpper ni ut oss härifrån snart eller? Rod vill in i bilen.

Tack Lis, HP och Thaba för en bra promenad i hagen...


Vardagslunk

Dagarna går, den ena efter den andra och det känns faktiskt som om Roddis alltid bott här med oss. Men egentligen är det inte mer än dryga två månader... tänk att man kan bo i sig så snabbt och bli en del av flocken på en gång.

Självförtroendet växer. Härom kvällen gjorde Rod något för första gången själv, han hämtade leksak efter leksak ur leksaksbacken i köket och lekte lite själv. Sprang glad om kring och la den ena grejen efter den andra på olika ställen och helt enkelt sysselsatte sig själv en liten stund! Något han aldrig gjort innan... det ser vi som väldigt positivt, han har "vuxit minst ett par centimeter" sedan han kom hit...

Annars leker vi mest och tränar försiktigt på olika uppgifter som Roddis får lyckas med.  Vi tränar på att gå lös i stan, inkallning, fotpositionen med ögonkontakt och annat som Rod snabbt blir uttråkad av. Ett steg i taget...


Godis under mugg
Under vilken mugg låg godisen sa du?  Den här leken är skoj tycker Rod, den ger snabbt utdelning...

Öppen lucka
Jag ser ju att Frolicen står där uppe... (Roddis väntar under den öppna luckan till godisskåpet ovanför frysen.)

Roddis & matte
Matte och Rod i köket.

Roddis & Nasse
Ja här ligger jag och Nasse...

Fjällstugan för nyårsveckan är nu hyrd, det innebär att Roddis blir befriad från raketerna under nyårsafton och kan ta det lugnt i tystnaden i Dalafjällen. I och för sig verkar han ganska oberörd av smällar och annat pangande, det ingår ju liksom i den normala ljudbilden när man bor i stan och Rod reagerar inte nämnvärt på ljud av det slaget mer än att han kanske rycker till.

På listan att göra står nu EU-pass med rabiesvaccination... så att Roddis kan hänga med till Frankrike på surfsemester nästa sommar. Roddis tycker nämligen att det här med snowboard är lite väl avancerat för hans smak ;)

På andra ställen...

Rod figurerar minsann på andra ställen på nätet till exempel här och här.

Snabbguide till Rod

Rod närbild 2
Namn:
Vereus Qoya Ever So Clear Sirius
Lyssnar till: Rod, Roddis, Roddan...
Ras: Rhodesian Ridgeback (såklart!)
Född: 2004-09-06
Uppfödare: Tina och Håkan på kennel Vereus Qoya i Göteborg
Färg: Röd vete
Höjd: 71 cm
Vikt: 49,7 kilo (kanske något mindre nu)
Leksaker: Repknut, bollar, märgben, gosedjur, tuggring i plast, små mjukdjur, stort mjukdjur, en baguette i plast från Frankrike...ja... Rod har en hel back med leksaker i köket
Favoritkompis: Än så länge är Roddis glad för alla han fått leka med, bäst hittills har varit
Nevyn och Zindra, men vi har höga förväntingar på bus och rejs med Bella och Thaba
Favorituttryck: "Ska vi gå ut?" tog inte lång tid att lära sig...
Hatuttryck: "nu ska vi klippa klorna"
Rädd för: många olika saker, men det blir bättre och bättre med rädslorna
Älskar mest: Mat i alla former, springa lös, lära sig saker, "käääälek" och uppmärksamhet
Gillar inte: kloklippning, tandborstning och dammsugaren
Piper: När maten inte kommer på beställning
Skäller: Sällan, för att inte säga aldrig, under lek eller överraskning möjligtvis...
Hälsar: med svängande svans och rumpa och lite sänkt huvud... kärlekstuggar gärna på folks händer
Veterinärer: Nema problema!
Sover helst: Emellan oss i dubbelsängen, under vardagsrumsbordet, på mattes fötter, BIA-bädden är okej, huvudet ska ligga så obekvämt och knöligt som möjligt - då snarkar han bäst...
Personlighetsdrag: Glad, försiktig, blyg, nyfiken och allmänt "tonårig"
Favoritperson: Husse och matte och deras respektive familjer, grannarna också!
Hatperson: Det finns ingen sådan alls.
Favoritmat: Roddis älskar all form av mat... fullkost & frolic duger gott
Petar bort: ingenting alls...
Favoritsysselsättning: äta, leka, springa, sova
Favoritskiva: Allt som matte dansar till, det är kul!
Favvo-TV: Naturprogram, Dogs with jobs, Hundskolan på Go'kväll och the Dogwhisperer på Tv4+
Favvoaffär: De med hundgodis i som Roddis får följa med in i...
Favvoväder: Alla väder är bra, men sol och värme är bäst såklart, man är väl från Afrika ;)
Favvoresemål: Alla dit Roddis får följa med, gillar att komma hem till "mormor"/"morfar" och "farmor"
Favvoträning: Allt som inkluderar godis
Hatträning: Finslipning av fotpositionen, *tråååkigt*
Rods favvomotto: "Hundar är också människor" (kommer från Rods "gammelmormor" på Gotland)


Novemberdagar

Så var det helg igen, och helg med Roddis älskade husse hemma. Husse kom med tåget i torsdags. Rod blev så till sig att han höll på att hoppa ur skinnet. Den glädjen går inte att ta fel på... 

Matte var tvungen att jobba på lördagen eftersom det var gymnasiemässa i Kalmar, men en sådan tur att Roddis har sin husse hemma nu då och kan gosa dagen lång! Sin vana trogen ligger Roddis mellan oss hela natten... i det här huset är det hunden som står i centrum i relationen! ;)

Idag söndag blev det bus med lilla
Zindra vår grannridgeback.

Du kan inte ta mig!
Du kan inte ta mig! Rod rejsar på och det är svårt när man bara är dryga 5 månader att komma i fatt någon som är 2 år... men Zindra ger sig inte.

Avstånd
men ibland blir avståndet lite väl stort när Roddis tar ut stegen...

Lek med Zindra
men oftast är farbror Rod snäll och tar en paus och bjuder in Zindra till lek i "närkamp"...

Rod och Zindra vid vattnet
Roddis visar Zindra att Ridgebacks visst tycker om vatten! Och det är så kul att se en femmånaders valp härma och imitera en äldre hund, hon gör precis som Roddis, doppar nosen och skakar på huvudet...


Godisträdet

Idag på lunchen gick vi som vanligt till Rävspelet för lite bus och leta-övningar i godisträdet som Rod tycker är lite knepigt, men kul!

Igår var vi där på morgonen och jag gömde mig bakom ett annat träd medan Rod sniffade runt... helt plötsligt upptäckte han att jag var borta och blev så paff att han glömde att han har både nos och öron... och använde varken luktsinne eller hörsel när jag ropade till honom då han sprang runtrunt. Paniken i honom växte och jag stod ut med att se den ungefär en halv sekund och var sedanav hjärteknip tvungen att hoppa fram bakom trädet och vifta med armarna, när Rod uppenbarligen bestämt sig för att springa hemåt (tryggast så)... så, inga mer taskiga kurragömmalekar alltså! Behöver jag säga hur glad han blev?


Inkallning
Inkallning! "Ja, jag kommer"

Finns det någon vackrare ras (på hösten)? En RR ser ut att vara gjord för att matcha fina höstlöv.

Godis i träd 1
Nos, balans och klättring, allt i jakten på en Frolic...

Godis i träd 2
Och där var en Frolic!

Godisrumpa
Finaste godissletarrumpan (kanske inte den mest lyckade bilden på Roddis, men han är "in action" i alla fall)

Nu ska mössa och vantar på för en långrunda innan husse hämtas vid tåget. Han längtade så mycket efter oss att han kommer hem fastän han egentligen inte skulle.... HURRA! 

Lägg märke till Roddis nya, fina halsband!

Finaste!

Poserar i löv
Finast!

Poserar i löv 2
Finast!

Idag, på lunchen, har Roddis varit med matte  och köpt ett nytt halsband. Så nu slipper han gå i avlagda gamla kläder... Nu är Levas gamla kedja utbytt mot ett skönt, brett, fodrat halsband med reflexer på...  eftersom Rod inte drar i kopplet så behöver han ju inget stryphalsband heller.

Hemma igen!

Puh! Nu är matte & Roddis hemma igen efter finfinfina dagar med husse och alla vännerna! Snart är husse hemma igen och allt blir som vanligt...

Vi klev upp i onsdags - långt innan gryningen - något Rod tyckte var lite väl tidigt och onödigt, men okej får man frukost vid halvfemsnåret när man heter Rod så är allt okej...

Väl framme i Öret låg matte & Rod i sängen nästan hela dagen... Framåt eftermiddagen tog vi bussen ut till universitetet och hälsade på husse på jobbet.Med husse på jobbet
Hos husse på jobbet. Men hur kul är det här egentligen? sa Rod. Kan vi inte leka något? Händer det inget här eller?

Klockan fem var det dags för hunddejt med
Nevyn. Husses & mattes fd. grannars Ridgebackfröken. Hurra sa Rod. Hurra sa även Nevyn.

Kvällsbus med Nevyn
En ung man i sina bästa år från Vereus Qoya och en ung dam i sina bästa år från Anzantras.


Matte och husse höll på att frysa ihjäl i vinterkylan och vi begav oss hemåt efter en knapp timme i Antarktistemperaturen. Vi hann en sväng till vännen M, där Roddis hälsade på förra Örebroturen. Roddis hittade till och med rätt dörr i trapphuset. Hos M finns bara en litenliten matta (IKEA:s lilla runda ullmatta) men man kan rulla ihop sig till minimal storlek om man heter Rod.

Tråkigt nog har husse bara en 90 cm bred säng hos sig så Roddis fick - hör & häpna - sova på golvet! Usch å fy sa Rod om det! Får det verkligen gå till så?

Torsdagen spenderades, bland annat, i husses lya med lilla V. Rod njuter i fulla drag av att umgås med en sådan mysig liten tjej... Lilla V sjöng alla sånger hon kan för Rod bl.a. "Valpen min" och så  "Du är det finaste jag vet" av Björn Afzelius.

Rod & Vintra
Såhär kul har vi det! Lilla V och Roddis, nästan jämnåriga (bara ett människoår emellan)


På kvällen var det "te & scones-bjudning" hos vännerna F & Å, och Roddis hängde såklart på och lät sig beundras. Han visade även upp sina oerhörda kunskaper i konsten att snarka högt...

På fredagen packades matsäckarna med korv och varm choklad. Lilla V och hennes mamma + Rod och matte styrde kosan mot Kilsbergen, nordväst om Öret. Vi knallade en liten, liten bit på Bergslagsleden och grillade korv vid vackra Björktjärn. Naturligtvis blev inte Roddis utan korv...

Rod kikar ut över Björktjärn
Rod spanar ut över Björktjärn.

Rod posar vid Björktjärn
Snyggast i skogen!

Efter en dag i skogen sov Roddis som en stock. På kvällen knallade vi genom ett kyligt Örebro hem till lilla V:s familj och lät oss väl smaka av en finfin fredagsmiddag med vin därtill. Rod hjälpte till med disken, artig som han är, han lyssnade tålmodigt på Mora Träsk och sällskapade en stund med lilla V i sängen när det var "god natt dags". Sedan knallade vi hem igen... till sängen och golvet.

Idag, lördag, hann vi med ett sista hundbus med fröken Nevyn. Vi gick en tur runt gärdena vid Markaskogen i sydöstra Örebro, våra gamla strövmarker med vår älskade Levis. Rod och Nevyn röjde runt precis som man ska när man är två stycken tvååriga ridgebacks med energi till tusen.

Bus, bus, bus...
Kolla in Rods "mördarblick"...

Bus, bus och bus 2
Det är svårt att fånga dem på en och samma bild... med något slags fokus över huvud taget.

Roddis & Nevyn
Okej, vi sitter still en sekund om vi måste... (och Rod måste alltid visa sina familjejuveler...)

Husse, Rod & matte
Såhär ser vi ut! Ett stycke husse, en Roddis och en matte...


Tågåkande är numer en av de normala ingredienserna i Roddis vardag och han är kung på det! Han har bland annat sällskapat med en 10-veckors valp som åkt ända från Gällivare, med skrikande katter, påflugna hundar, låtit sig klappas av en udda och påträngande men snäll konduktör i Mjölby som bjöd på sockerbitar när matte tittade bort och även fått en spritkyss av en a-lagare, innan matte hann fatta det. Rod drar till sig alla, han överöses av komplimanger från alla håll... och, ja han är ju finast!

Något dramatiskt tyckte dock Rod att det blev när ett 20-tal Bajenfans skulle dela livsutrymme med honom i en och samma tågvagn. Ett mentaltest är en fis i vinden jämfört med att åka tåg med 25 kraftigt överförfriskade, sjungande och skrålande Hammarbyare. Rod gjorde sig osynlig och klämde in sig mellan mattes och tre andra personers knän... och överlevde! Tack ni som delade med er av era knän och ben så att Rod kunde gömma sig undan världen en liten stund.

Han fick sedan med beröm godkänt av "mosters" alla middagsgäster och nu vilar han ut hemma i dubbelsängen. Nu får det vara slut på äventyren för ett tag... Rod vill bara gå vanliga promenader, vila i sängen och äta mat på sin vanliga plats.