Husse och matte

image552
Medan  Roddan jagade kaniner på slottsvallen...

I svampskogen

Vi ligger lite efter med bloggandet, men kvällarna är fulla med annat. Här kommer en rapport från skogarna runt Kalmar och svampplockningsläget där... Roddan gillar det här med svampplockning, då kan han rejsa över stock och sten och leka sig trött.

image547
Full fart, medan vi andra mest sitter stilla och plockar kassarna fulla

image548
Och detta är vad vi plockar...

image549
Finast i hela skogen! Står stilla i iallafall en halv sekund...

image550
Trött, trött efter ett par timmars skogsrejsande... Roddan åker finfint där bak i J:s lilla blåa Golf

Tupplur

Tupplur
Tupplur tillsammans på lördagseftermiddagen...

Inte många knop

Här görs inte många knop, det är mest jobbochjobbochjobb, som Askungen säger... Men för Roddan har det blivit långrastning varje kväll den här veckan i alla fall, så egentligen är det inte alls synd om honom.

Måndag: Långis med "farfar"
Tisdag: Långis med matte och Anna och Maja
Onsdag: Långis med matte och hennes kollega Johan
Torsdag: Löparrunda med husse

Och i helgen får vi besök, av mattes kompis J, då ska vi ta henne till svampskogen eller till Öland.

image545
En rödögd och skelögd hund i skogen... men det är faktiskt Rod!

Det börjar bli svalare och på natten sover han djupt emellan oss, gärna under täcket och zzzzznaaaaaarkaaaaar.

I trattkantarells-spårskogen...

När vi ändå låg i med lydnadsträningen så tänkte jag att vi lika gärna kunde spåra den här veckan också. När Roddans "faster och farmor" föreslog promenad så fifflade vi snabbt ihop en utflykt till skogen. Faster Fanny hann till och med sno ihop äppelmuffins med kardemumma.

image542
Klarblå himmel och sol! Fikapaus i skogen...

Själva spåret gick finfint... Trots ringrostigheten fattade Roddan galoppen och hittade sitt spårslut med Nasse. Jag la ett kort rakt spår i gles skog så det var snabbt över och Roddan var helnöjd.

Men!

Spåret hamnade liksom lite i skymundan som utflyktens händelse när vi plötsligt snubblade över alla miljoner trattkantareller som behagade växa just där Roddans farmor satte ned ändalykten för att göra sig av med utflyktsdrycken. När vi väl hade sett ett gäng och sedan blickade ut över terrängen växte det myriader med svamp!!! Och hem kom vi med två ICA-kassar och en utmattad Roddan som varit ute i skogen i närapå fyra timmar.

image543
Skogens guld...
image544
Halvvägs i plockandet...

Roddan tyckte att vi var helmysko som kröp omkring på marken och ojade oss över mängden svamp, men han hjälpte till bäst han kunde. Så nu ska här förvällas, torkas, frysas in så vi kan äta svampmackor, trattkantarellsoppa och annat gott när höstvindarna viner om knuten.


Säsongsstart för träningen

Här har det varit lite dåligt med bloggande på sista tiden känner jag.... Men det ska bli bättre! Precis som med lydnadsträningen i det här huset...

Idag efter middagen tog jag äntligen Roddan och vår nyinköpta dummy + lite hundgodis och knallade iväg för att träna en stund. Men att träna med Roddan är som att träna med kolasås. Sött men segt. Herregud vad vi har legat av oss! Det enda som sitter som en smäck är fotpositionen. Men inkallning exempelvis var inte alls som vanligt, segt, slött och "vadå då jag kan väl pinka först?". Att hämta en dummy fanns inte på kartan. Längsta stunden han hade den i munnen var på promenaden hem... jaja... det är bara att träna vidare, men som sagt det är ingen lydnadschampinjon detta - han har inget större intresse och någon motor det har jag då aldrig sett ;-) Jag blev lite missmodig där mitt i alltihopa

Men! Efter en stunds träning så satt två av de senaste tricksen!

"Pang" Roddan ska lägga sig på sidan och dö, men detta döende går fortfarande ganska långsamt och som ett sista adjö hinner han vifta med tiggartassen innan huvudet slutligen når marken. Men han förstår kommandot och vet vad han ska göra!

"Rulla runt" Fungerade äntligen för första gången idag. Detta är något jag försökt lära Roddan sedan ett år tillbaka men misslyckats varje gång... Idag kom han dock på det hela själv när han misslyckades med att dö och istället gjorde ett 180-varv från ena sidan till den andra. Så föddes det trickset, men nu kan han det faktiskt! Plus att skilja på "pang" och "rulla runt".

Vi avslutade med ett "leta" i godisträdet. Och även där var det skillnad! Han är inte lika snabb på att hitta godisarna, men vilken balans. Han hoppar, trixar och knixar och hämtar godisarna mycket smartare än sist! Så någonting har ju i alla fall utvecklats.

Min fina Roddis! Vi ska träna mer jag lovar!

image541
Kameran fick inte plats idag när vi gick ut... håll till godo med en bild på födelsedagsgrisen med hans jätteben! Ja, det i oxhud alltså...

Ett år tillsammans!

I dagarna som gått har vi inte bara firat Roddans treårsdag, vi har också firat att det var ett år sedan han flyttade in hos oss. Denna helg för ett år sedan hämtade husse hem en mycket försiktig, men glad Ridgeback i från en parkeringsplats utanför Stockholm. Hit kom en hund som var rädd för det mesta, idag är han en hund som trots sina rädslor är trygg, stabil, glad, social och tillfreds med livet. Vad som en gång var en hund som strök längs husväggar är idag en hund som går trottoaren fram med huvudet högt och glad svansdans där bak. Hans första år kan sammanfattas med dessa ord: kärlek, utveckling och självförtroende.

Och det känns som om han bott här alltid, alltid...

image538
Första kvällen i nya hemmet...

image540
En av de senaste bilderna på vår älskade Roddan...

Grattis på födelsedagen!

GRATTIS PÅ TREÅRSDAGEN RODDAN OCH HELA VEREUS QOYAS STJÄRNKULL!!!

Här har dagen inletts med ett 70 centimeter långt oxhudstuggben.

image537
Så länge har vi lånat en bild av TV4...


Utställningshelg i Böda med VQ:are

Upp i gryningen kl 6 en lördag var väl lite väl tidigt tyckte Roddan igår, men packades glatt in i bussen av matte tillsammans med en hög attiraljer och så styrde vi kosan emot Böda på norra Öland. Vi var framme en timme innan de första VQ-snyggingarna skulle in i ringen och blev väl emottagna av alla mysiga VQ:are...  Tyvärr kunde inte VQ-Head Quarter eller Patricia med Moa närvara men vi andra klarade oss ganska bra ändå... Nu är Qoya parad och Loka på bättringsvägen och det var huvudsaken!

Tusen tack: Tessan & Freddan med familj, Malin & Teddy och Jocke & Jennifer och alla hundar för en supermysig helg! När Roddan flyttade hem till oss för ett år sedan hade jag inte en aning om vad man kunde få på köpet... härliga människor som ni! Generösa är bara förnamnet! Tusen tack än en gång!!! Hoppas vi ses snart igen!

Med 150 bilder i kameran är det svårt att välja ut bara några, men jag gör ett försök..


Uppvärmning för Burtonbrorsorna Bosse och Kenzo

image513
Tessan taktiksnackar med Kenzo innan han ska in i ringen.

image514
VQ:s Beetlejuice "Bosse" och VQ:s Oogie Boogie "Kenzo" i vänstervarv, snygga som få!

image515
Ring 4: Bosse fjärde bästa hane med Ck

image516
Vi träffade på en av Roddans tjejer vid ringside, Zumeli's Ethaba a.k.a "Thaba" och hennes husse och matte

image517
Freddan visar familjens nytillskott Gucci, 9 veckor gammal Australian Sheperd, hur det ska gå till i en ring

image518
En annan av Roddans tjejer visades i  ringen, Bellus Zindra med husse Krille.

image519
Jocke och Audi kan stå snyggt båda två

image520
Zoya och Jocke tar det lugnt i ringen.

image536
Men också stå jättefint!

image521
Lugnast av alla var Bruno... 7 månader och sötare än socker.

Efter fyra timmar vid ringen, ochdå  Roddan coolat ned sig till liggande på sidan, så var det dags att bege sig till stugorna för lunchbeslut. Valet föll på Ninnis kroppkakebod två mil söderut så hela bandet packade in oss i bilarna och begav oss iväg på jakt efter de öländska delikatesserna som till och med göteborgare kan gilla.Bröderna Brothers och Systrarna Sisters

image524
Bröderna Bus som inte kan låta varandra vara i fem sekunder ;-)

image525
Bosse har surrat fast sig vid trädet alldeles själv, duktig va?

image526
Kenzo höll koll på omgivningarna

image527
Roddan fick så äntligen lite ömhet av en vänlig själ, Teddy ställde upp och kunde klappa...

image528
Sedan gick Jocke & co och vi en promenad och släppte lös våra vilddjur i ett sandtag som vi hittade i skogen.
 
Tillsammans representerade vi hela VQ:s hittills åstadkomna avelsarbete där i sandgropen. En Whiskey, en Stjärna och en Tim Burton. Roligt hade de... trötta blev de och vi människor kunde sedan nöjt gå på restarang och käka hutlöst dyr tacobuffé. Men man fick i alla fall två öl för priset av en... och då behövde man bara betala för en stor stark och därmed dricka 1,2 liter Norrlands guld, ellerhur?!

image529
Fort går det!

image530
Tre vilda Ridgebacks.

image531
Roddan älskar att rulla sig i sand så det knastrar mellan tänderna sen...

image532
Runtruntrunt

image533
Zoya vacker som en dag.

image534
Roddan ville gärna se vad som fanns på andra sidan sandhögen men vågade inte kolla efter riktigt...

image535
Matte och Roddan avslutade Bödavistelsen med en fotosession på stranden.

Sedan åkte vi hem med väskorna fyllda med hundtugg till Roddans stora glädje. Han somnade på en gång i bilen, sov hela vägen hem och parkerade sig genast i BIA-bädden på sin nya fäll som Jocke och Jennifer hjälpte mig att välja.

En mysig helg med välbehövlig "batteriladdning" för både hund och människa...